Karriere
Særligt kosttilskud kan måske beskytte mod nyresygdom
Udgivet:
Kommentarer (0)
Markus Rinschen er lektor ved Aarhus Universitet. Han står bag et nyt studie, der viser, at lysin har en særlig effekt på nyresygdomme.
Et nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at indtagelse af aminosyren lysin har en lovende effekt på nyresygdomme på dyr og mennesker.
Lektor Markus Rinschen fra Aarhus Universitet har i et nyt studie påvist, at aminosyren lysin, som kan købes som kosttilskud i håndkøb, har en gavnlig effekt på sygdomme i nyrerne.
Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Forsøget er hovedsageligt udført på rotter med forhøjet blodtryk og deraf nyresygdom, men et pilotforsøg bekræfter, at lysin har tilsvarende effekt hos mennesker.
»Vi fandt ud af, at der er en accelereret omdannelse af aminosyren lysin hos mennesker og dyr med nyresygdom. Og studiet viser, at indtag af lysin beskytter nyrerne og forhindrer hypertensiv nyresygdom ganske effektivt – i hvert fald i dyremodeller,« forklarer Markus Rinschen.
Gode takter for fremtidig behandling
Studiet er grundforskning, og der er derfor brug for yderligere forskning i dyremodeller. Man kender endnu ikke bivirkningerne, og den dominerende mekanisme bag resultatet er ikke afklaret. Markus Rinschen vurderer, at der mindst går fem år, før han kan begynde at behandle patienter i klinikken.
»Vi kender ikke bivirkningerne eller de bagvedliggende mekanismer endnu, og menneskets stofskifte er meget mere komplekst end en rottes,« siger han.
Studiets resultater er dog et stort skridt i den rigtige retning i forhold til at forstå vores stofskifte bedre.
»Vi vil forstå nyre-stofskiftet, og det her er et stort skridt. Det er en ny og overraskende opdagelse, hvis vi kan give patienterne et stof, de allerede har i kroppen, og skabe kliniske resultater,« fortæller forskeren.
På længere sigt vil resultaterne være særligt interessant for blandt andet sundhedsforskere, læger, fysiologer og ernæringseksperter. Markus Rinschen håber også på, at nyrepatienter i fremtiden vil kunne opnå resultater ved at ændre diæten.
Studiet er foretaget i samarbejde med forskere fra blandt andet The Medical University of South Carolina samt Novo Nordisk Fonden.
Del artiklen: