Kommunal Sundhed

Dagens Pharma

Praktisk Medicin

Kontakt

Annoncer

Ferieboligannoncer

Søg

Announcement for DM

Diabetes

Sådan tænder fysisk aktivitet for insulinsensitiviteten

Udgivet:
Kommentarer (0)

Christian Thomas Voldstedlund, forsker og ph.d.-studerende fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, påpeger, at dette studie kaster et lys på nogle steder i kroppen, de ikke før har kigget.

Det er velkendt, at træning øger insulinsensitiviteten i musklerne, men den bagvedliggende mekanisme er endnu ikke fuldt forstået. Nu kaster et nyt dansk studie lys over, hvad der sker i kroppen, når træning leder til øget følsomhed overfor insulin.


Er man fysisk aktiv, øger det insulinsensitiviteten, og kroppen bliver derved bedre til at regulere blodsukkeret ned.

Det faktum har været kendt længe. Til gengæld har der været lidt mere tvivl om, hvad der rent faktisk sker i kroppen og musklerne, når træning leder til øget insulinsensitivitet.

Det kaster et nyt dansk studie, som er udført i samarbejde med forskere fra Harvard Medical School, nu lys over.


EASD 2024:Dagens Medicins journalist Kristian Sjøgren rapporterer direkte fra årets EASD i Madrid. Følg dækningen her.


Forskningen viser, at redoxprocesser, hvor proteiner oxideres eller reduceres, er vigtige for insulinsensitiviteten. Aminosyren cystein er ekstra interessant i denne sammenhæng, da den er særligt sensitiv over for oxidering.

Opdagelsen kan gøre forskere klogere på nye mål i behandlingen af diabetes.

»Med det her studie kaster vi et lys med lommelygten nogle steder hen i kroppen, hvor vi ikke før har kigget. Det gør, at vi måske kan finde nogle aktører, der er vigtige i den gavnlige effekt af træning på insulinsensitivitet, og at disse aktører måske kan være relevante inden for behandling af diabetes,« fortæller en af forskerne bag studiet, ph.d.-studerende Christian Thomas Voldstedlund fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Christian Thomas Voldstedlund har netop præsenteret forskningsresultatet på den årlige kongres for European Association for the Study of Diabetes (EASD).

Glukoseoptagets tænd-/sluk-knap

Forskning har længe peget på, at post-translationelle modifikationer af proteiner formentlig spiller en afgørende rolle, når fysisk aktivitet leder til øget følsomhed i musklerne over for insulin.

Man skal forestille sig, at små ændringer i proteiner enten tænder eller slukker dem, og at det har betydning for, hvor godt musklerne responderer på insulin.

I studiet ønskede forskerne at komme tættere på en forståelse af, hvad der er afgørende for, at der bliver trykket på tænd-/sluk-knappen.

Specifikt ønskede forskerne at se på den rolle, som oxidation af aminosyren cystein i muskelproteiner potentielt set spiller.

Oxideret cystein har betydning for insulinsensitivitet

I studiet deltog ti raske forsøgspersoner, der i laboratoriet blev sat til at træne kun det ene ben i én time.

Grundideen er, at vi gerne vil finde ud af, om specifikke netværk af cysteiner er afgørende for ændringer i glukoseoptaget i musklerne

Christian Thomas Voldstedlund, forsker og ph.d.-studerende, Københavns Universitet

På den måde kunne forskerne ved at udtage både blodprøver og muskelbiopsier fra begge ben undersøge forskelle ved hhv. træning og inaktivitet.

Under et efterfølgende måltid kunne forskerne måle glukoseoptaget i musklerne som udtryk for insulinsensitiviteten.

Muskelbiopsierne undersøgte forskerne med massespektrometri, der kan vise, om en aminosyre, for eksempel cystein, er blevet oxideret, sådan som forskerne havde en teori om.

Kan blive nyt mål ved behandling af diabetes

Resultatet af undersøgelsen viste, at der ganske rigtigt er en sammenhæng mellem oxidering af cystein og insulinsensitivitet målt som glukoseoptag i muskelceller.

Christian Thomas Voldstedlund forklarer, at det ikke er sådan, at den overordnede cystein-oxidering ændrer sig meget, men at forskerne fandt nogle klare sammenhænge mellem oxidering af cysteiner i bestemte proteiner og glukoseoptaget i muskelcellerne.

Det næste led i forskningen vil nu være at undersøge, hvad der sker med insulinsensitiviteten, hvis man muterer de trænings-påvirkede cysteiner. Forsvinder insulinsensitiviteten så? Og kan man øge insulinsensitiviteten?

»Det er noget, som vi helt klart har på tegnebrættet. Grundideen er, at vi gerne vil finde ud af, om specifikke netværk af cysteiner er afgørende for ændringer i glukoseoptaget i musklerne. Kan vi identificere det, vil det være et oplagt mål i behandlingen af forhøjet blodsukker hos personer med diabetes,« siger Christian Thomas Voldstedlund.

Del artiklen:

Kommentarer


Log ind eller registrer dig for at kommentere
Bliv den første til at kommentere

Læs mere