Dermatologi
Rotteforsøg: Eksem ser ud til at øge risiko for fødevareallergi og giver sværere symptomer
Udgivet:
Kommentarer (0)
Dansk forskning bekræfter, at udvikling af fødevareallergi formentlig sker ved udsættelse for et allergen på huden. Desuden viser studie, at eksem øger risikoen for udvikling af en svære form for fødevareallergi.
Forskere på allergiområdet har i noget tid haft en fornemmelse af, at mange former for fødevareallergi opstår, efter en person er blevet udsat for en given fødevare på huden.
EAACI 2022:
Find alle vores artikler fra dækningen af årets EAACI her.
Nu viser ny dansk forskning, at inflammation i huden, som det ses ved eksem, også spiller en rolle for udviklingen af fødevareallergi gennem berøring med huden.
Forskningen, der netop er præsenteret på den årlige kongres for European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI), viser, at atopisk eksem er en risikofaktor for udvikling af fødevareallergi over huden, og at koblingen mellem fødevarer, allergi og immunforsvaret er forskellig afhængigt af tilstedeværelsen af eksem.
Vi viser her, at man sagtens kan udvikle fødevareallergi over normal hud uden eksem, og at de immunologiske mekanismer bag udvikling af eksem måske er forskellige, alt efter om det er over normal hud eller hud med eksem
Jeppe Madura Larsen, seniorforsker, Fødevareinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet
»Vi ved, at eksem kan forværre fødevareallergi og være en risikofaktor ved udvikling af fødevareallergi. Vi viser her, at man sagtens kan udvikle fødevareallergi over normal hud uden eksem, og at de immunologiske mekanismer bag udvikling af eksem måske er forskellige, alt efter om det er over normal hud eller hud med eksem. Denne viden kan i sidste ende have betydning for behandlingen af fødevareallergi. Vores forskning rummer også et potentiale i forhold til at identificere biomarkører, som kan gøre os klogere på udvikling af ny immunterapi,« fortæller en af forskerne bag studiet, seniorforsker Jeppe Madura Larsen fra Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
Forskningen er udført på rotter, da det ikke er forsvarligt at lave forsøg, hvor man får mennesker til at udvikle fødevareallergi.
Eksem forværrer allergien
Forskerne lavede en række forskellige forsøg med både rotter med eksem og rotter uden eksem, som de udsatte for hvedeprotein på huden. Efterfølgende undersøgte de graden af allergi hos rotterne i form af immunforsvarets udvikling af antistoffer mod allergenet og allergisymptomer efter en oral provokation med allergenet.
Denne del af undersøgelsen viste, at rotterne sagtens kunne udvikle allergi ved berøring med hvede på huden, men også at eksem øgede både immunforsvarets udvikling af antistoffer og de kliniske symptomer på fødevareallergi.
Vores resultater kan være med til at forklare, hvorfor personer med fødevareallergi er så heterogen en gruppe. Det kan have betydning, hvor og hvordan man er blevet sensibiliseret, og om man forud for udvikling af fødevareallergi har haft eksem
Jeppe Madura Larsen, seniorforsker, Fødevareinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet
»Det er ikke svært at forestille sig, at hvis huden er inflammeret, og immunforsvaret er på overarbejde, at det kan øge risikoen for, at noget går galt, hvis immunforsvaret møder hvedeproteiner i huden. Det bekræfter vores fund, men vi finder også, at man sagtens kan udvikle fødevareallergi, selvom man ikke har eksem,« forklarer Jeppe Madura Larsen.
Immunforsvaret reagerer forskelligt
Forskerne gik et spadestik dybere og undersøgte, hvordan immunforsvaret reagerede på hveden hos rotter med hhv. eksem og uden eksem.
Forskerne fandt, at selvom dyrene kun havde været påvirket med hvedeprotein på huden, havde de alligevel udviklet et immunologisk respons i både tarmene og i blodet.
Dog så det også ud til, at ændringerne i immunforsvaret var forskellige afhængigt af tilstedeværelsen af eksem.
Ved eksem fandt forskerne en større aktivering af immunforsvarets hjælpe-T-celler, mens der i rotterne uden eksem var en større aktivering af cytotoksiske T-celler.
Forhåbentlig kan vi finde nogle biomarkører, der kan benyttes til at klassificere mekanismerne hos forskellige mennesker med fødevareallergi. Det vil måske give os nogle værktøjer til at behandle dem forskelligt
Jeppe Madura Larsen, seniorforsker, Fødevareinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet
»Vores resultater kan være med til at forklare, hvorfor personer med fødevareallergi er så heterogen en gruppe. Det kan have betydning, hvor og hvordan man er blevet sensibiliseret, og om man forud for udvikling af fødevareallergi har haft eksem. Det påvirker alt sammen immunforsvaret forskelligt og dermed patologien ved fødevareallergi,« siger Jeppe Madura Larsen.
Forskeren fortæller, at fundet kan få betydning for, hvordan man bør skræddersy immunterapier til personer med fødevareallergier.
Her skal immunterapien tilrettelægges med det for øje, at det immunologiske respons, der er manifesteret som en fødevareallergi, kan være forskelligt mellem mennesker.
»Vi er selv ved at lave nogle forsøg, hvor vi undersøger forskellen i immunrespons og udvikling af allergi hos personer med eller uden eksem. Forhåbentlig kan vi finde nogle biomarkører, der kan benyttes til at klassificere mekanismerne hos forskellige mennesker med fødevareallergi. Det vil måske give os nogle værktøjer til at behandle dem forskelligt,« siger Jeppe Madura Larsen.
Del artiklen: