Kommunal Sundhed

Dagens Pharma

Praktisk Medicin

Kontakt

Annoncer

Ferieboligannoncer

Søg

Obesity Week

Restaurantkæder har fået flere kalorielette retter på menuen

Udgivet:
Kommentarer (0)

De kalorietunge retter på restaurantkæder er der ikke ændret på kalorieindholdet i, men der er til gengæld kommet flere kalorielette retter på menuen, viser ny forskning.



Obesity Week 2021:

Find alle vores artikler fra dækningen af årets Obesity Week her.


I 2018 blev det i USA påbudt for restaurantkæder med flere end 20 butikker at angive kalorieindholdet på deres retter. Forhåbningen var, at det ville få restauranterne til at få flere kalorielette retter på menuen.

Nu viser et nyt studie, at tiltaget til dels har haft den ønskede effekt. I hvert fald har flere restauranter fået flere nye kalorielette retter på menuen. De gamle er der dog ikke pillet ved.

Forskningsresultatet er offentliggjort på den årlige fedmekongres Obesity Week.

Data fra USA’s 59 største restaurantkæder

I studiet har forskere med postdoc Anna H. Grummon fra Harvard TH Chan School of Public Health i spidsen undersøgt, hvad det amerikanske påbud om at anføre kalorier på retterne har haft af effekt på de amerikanske restaurantkæders menuer.

Til det formål har forskerne indhentet data fra MenuStat, som indeholder data på i alt 35.059 retter, som blev solgt på de 59 største restaurantkæder i USA i perioden fra 2012 til 2019.

Forskerne estimerede kalorieindholdet i alle retterne før og efter implementeringen af kalorieskiltningen.

I undersøgelsen skelede forskerne også til kalorieindholdet i både de retter, som var på menuerne i hele perioden, samt de retter, der kom på menuerne efter påbuddet.

Flere lette retter på menuen

Resultatet af undersøgelsen viser flere ting:

Implementeringen af kalorieoplysninger har måske tilskyndet store restaurantkæder til at introducere flere lavkalorieretter. Disse ændringer kan muligvis reducere kalorieindtaget hos forbrugeren

Forskningsgruppe ledet af Anna H. Grummon, postdoc, Harvard TH Chan School of Public Health

  • For det første ændrede kalorieindholdet i den gennemsnitlige ret på menuen sig ikke i perioden op til påbuddet. Gennemsnitligt indeholdt en ret 400 kalorier.

  • Retter, der var på menuen både før og efter påbuddet, ændrede heller ikke kalorieindhold, efter det blev pålagt restauranterne at oplyse om kalorieindholdet i retterne.

  • Nyintroducerede retter havde dog et lavere kalorieindhold sammenlignet med den gennemsnitlige ret inden påbuddet. Gennemsnitligt var retternes kalorieindhold 112,9 kalorier lavere, hvis de var kommet på menuen efter påbuddet.

  • Da forskerne udelukkende så på de 10 pct. af retterne med det højeste kalorieindhold før påbuddet, steg kalorieindholdet faktisk en smule med gennemsnitligt 7,4 kalorier pr. ret efter påbuddet.

  • Til gengæld havde de 10 pct. kalorieletteste nyintroducerede retter et markant lavere kalorieindhold end gennemsnittet med gennemsnitligt 184,7 færre kalorier pr. ret.

I studiet konkluderer forskerne:

»Implementeringen af kalorieoplysninger har måske tilskyndet store restaurantkæder til at introducere flere lavkalorieretter. Disse ændringer kan muligvis reducere kalorieindtaget hos forbrugeren uden at kræve ændringer i forbrugeradfærd.«

Del artiklen:

Kommentarer


Log ind eller registrer dig for at kommentere
Bliv den første til at kommentere

Læs mere