EAACI
Intragastrisk immunterapi ser ud til at være effektivt ved fødevareallergi
Udgivet:
Kommentarer (0)
Forskere har undersøgt forskellige måder at behandle peanutallergi på, og her ser intragastrisk ud til at være den mest effektive. Det er meget interessant, at forskellige immunterapeutiske administrationsveje efterfølgende leder til forskellig sensitivitet over for allergener, siger forsker.
I forsøget på at finde behandlinger til at gøre fødevareallergikere mindre sårbare over for eksempelvis peanuts, er jagten gået ind på den bedste måde at administrere en immunterapi.
EAACI 2022:
Find alle vores artikler fra dækningen af årets EAACI her.
Indtil videre har den amerikanske sundhedsmyndighed FDA kun godkendt en oral behandling til behandling af peanutallergi, men det er ikke nødvendigvis den mest effektive måde at behandle allergien på.
Det kunne derimod være intragastrisk immunterapi, hvor desensibiliseringen foregår direkte i mavesækken.
Sådan lyder i hvert fald konklusionen i et nyt dansk studie, der netop er blevet præsenteret data fra på den årlige kongres for European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI).
Immunterapien kan gives på forskellige måder, og her viser vores resultater, at når man giver den intragastrisk, reagerer immunforsvaret mindre på efterfølgende udsættelse for allergenet end ved andre immunterapeutiske administrationsveje
Katrine Lindholm Bøgh, seniorforsker og ph.d., Fødevareinstituttet ved Danmarks tekniske Universitet
»Der forskes rigtig meget i nye behandlinger til personer med fødevareallergi, og et af de spørgsmål, som skal besvares, er, hvordan man bedst desensibiliserer ved hjælp af immunterapi. Immunterapien kan gives på forskellige måder, og her viser vores resultater, at når man giver den intragastrisk, reagerer immunforsvaret mindre på efterfølgende udsættelse for allergenet end ved andre immunterapeutiske administrationsveje,« fortæller en af forskerne bag studiet, forskningsgruppeleder, seniorforsker og ph.d. Katrine Lindholm Bøgh fra DTU Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet.
Fire måder at give immunterapi på
I studiet har forskerne fra DTU Fødevareinstituttet arbejdet med rotter, der er gjort allergiske over for peanuts.
Katrine Lindholm Bøgh forklarer, at denne type af meget kontrollerede prækliniske forsøg laves på dyr, da man ikke kan hverken gøre mennesker allergiske over for et fødevareemne eller eksperimentere med graden af deres allergiske reaktion.
Får man mest ud af at give immunterapien intragastrisk, kan det have betydning for eksempelvis, hvordan man pakker behandlingen ind, så den først bliver frigivet, når for eksempel en pille rammer mavesækken eller tarmen
Katrine Lindholm Bøgh, seniorforsker og ph.d., Fødevareinstituttet ved Danmarks tekniske Universitet
Forskerne gjorde det i deres undersøgelse, at de med immunterapi, hvilket i essensen er små doser af det proteiner, som rotterne var allergiske over for, forsøgte at gøre rotterne mindre allergiske.
Det gjorde forskerne via fire veje; subkutant, oralt, intragastrisk og sublingualt, altså under tungen. Forskerne arbejdede også med en kontrolgruppe af rotter, der ikke modtog immunterapi.
Herefter målte forskerne IgE-responset som et udtryk for det allergiske respons, når rotterne efterfølgende blev udsat for peanutprotein. Jo højere IgE-responset er, des større er den allergiske reaktion.
»Hos mennesker kan man lige nu kun få oral behandling, men der forskes i andre måder at give immunterapi på. Målet er meget simpelt at gøre folk mindre følsomme over for i dette tilfælde peanuts, så de ikke skal være nervøse for blandt andet at udvikle et anafylaktisk chok som allergisk reaktion,« forklarer Katrine Lindholm Bøgh.
Leder til mildere allergiske reaktioner
Resultatet af undersøgelsen viste, at alle fire former for immunterapi havde effekt på et efterfølgende IgE-respons ved en oral provokation.
Dog skilte én form for immunterapi sig ud, og det var den intragastriske.
Jo flere gange forskerne provokerede immunforsvaret, des mere forsvandt effekten af immunterapien for alle andre administrationsveje. Men ved intragastrisk immunterapi forblev IgE-responset fortsat signifikant lavere selv efter tre provokationer.
Forskerne undersøgte også dyrene for symptomer på en allergiske reaktion. Denne undersøgelse bekræftede IgE-målingerne, ved at rotter, der havde fået intragastrisk immunterapi, havde færrest symptomer på en allergisk reaktion ved udsættelse for peanutprotein.
»Det er interessant, at man får forskellige respons på de forskellige administrationsveje af sin immunterapi. Det betyder, at man fremadrettet kan lave flere af denne slags undersøgelser for at identificere, hvordan man målrettet kan få mest ud af at behandle personer med alvorlige fødevareallergier,« siger Katrine Lindholm Bøgh.
»Får man mest ud af at give immunterapien intragastrisk, kan det have betydning for eksempelvis, hvordan man pakker behandlingen ind, så den først bliver frigivet, når for eksempel en pille rammer mavesækken eller tarmen.«
Del artiklen: