Kommunal Sundhed

Dagens Pharma

Praktisk Medicin

Kontakt

Annoncer

Ferieboligannoncer

Søg

Announcement for DM

ADA

Pilotstudie viser potentiale i tidsbegrænset spisevindue til personer med type 2-diabetes

Udgivet:
Kommentarer (0)

Ph.d.-studerende Anne-Ditte Termannsen fra Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC).

Det er notorisk svært at holde folk fast i diæter, men inden for de seneste år er der set gode resultater med tidsbegrænsede spisevinduer. Nu viser et dansk pilotstudie, at tilgangen måske skal have en plads i behandlingen af personer med type 2-diabetes.


Inden for de seneste år har forskere fra hele verden kastet deres interesse over et spisekoncept, hvor man ikke begrænser det, som man spiser, men derimod det tidsvindue, som man må spise inden for. Det kaldes også for tidsbegrænset spisning.

Indskrænker man spisevinduet til otte til 10 timer, har det i flere studier vist, at det kan føre til vægttab og forbedring af risikomarkører for diabetes og hjertekarsygdom.

Nu viser et nyt dansk pilotstudie, at modellen med at etablere et kortere spisevindue måske også kan være et supplement til behandlingen af type 2-diabetes.

I hvert fald ledte tidsbegrænset spisning i studiet til både et vægttab og fald i langtidsblodsukkeret HbA1c.

»Formålet med dette pilotstudie har været at afdække, om det er muligt at lave et stort interventionsforsøg med tidsbegrænset spisevindue til personer med type 2-diabetes. Vores resultater viser, at det er muligt at efterleve spisekonceptet for personer med type 2-diabetes, og at det formentlig kan have en gavnlig effekt på både vægten og HbA1c,« fortæller en af forskerne bag studiet, ph.d.-studerende Anne-Ditte Termannsen fra Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC).

»Derfor har vi også på baggrund af vores erfaringer indsendt protokollen for et stort interventionsstudie, som vi tager hul på i efteråret, og hvor interventionen kommer til at vare et år, og hvor der også kommer til at være en kontrolgruppe, der følger standardbehandling.«

Anne-Ditte Termannsen har netop fremlagt resultatet af sin forskning på den årlige kongres for American Diabetes Association (ADA).

Studiet blev ledt af seniorforsker Jonas Salling Quist fra SDCC og er et samarbejde mellem klinikken og forskere fra Sundhedsfremmeforskning på SDCC, Hvidovre hospital, universitetet i Leeds i England og Salk Institute for Biological Studies i Californien, hvor Anne-Ditte Termannsen netop har været på forskningsophold.

20 med type 2-diabetes med i pilotstudie

I studiet fik forskerne 20 personer med type 2-diabetes til at afprøve tidsbegrænset spisning.

Forsøgsdeltagerne var gennemsnitligt 66 år gamle, havde et BMI på 36,7 kg/m2, levet gennemsnitligt 15 år med diabetes og havde ved baseline HbA1c på 61,5 mmol/mol.

10 mænd og 10 kvinder deltog i forsøget, hvori de skulle følge tidsbegrænset spisning i 12 uger.

Forskerne inddelte forsøgsperioden i to dele. De første otte uger skulle forsøgsdeltagerne stringent følge tidsbegrænset spisning, som blandt andet betød, at de kun måtte spise inden for en fast tidsperiode på 10 timer, og at de ikke måtte drikke andet end vand de resterende 14 timer af døgnet.

I de sidste fire uger fik forsøgsdeltagerne mulighed for at lave individuelle tilpasninger, så spisekonceptet passede bedre til deres hverdag. Det kunne blandt andet være, at de måtte drikke kaloriefrie drikkevarer som for eksempel kaffe uden for deres spisevindue, eller at de kunne få en fridag ved en særlig lejlighed. Forskerne tilbød også ekstra støtte som for eksempel at mødes og erfaringsudveksle med andre forsøgsdeltagere samt ekstra telefonopkald fra projektmedarbejdere.

Resultaterne fra kvalitative interviews med deltagerne før, under og efter interventionen brugte forskerne i udarbejdningen af protokollen til det store forsøg.

»Formålet var at finde en model, som personer med type 2-diabetes rent faktisk kan følge i et år eller mere. Det betyder blandt andet, at vi i protokollen til det store studie har besluttet, at vores forsøgsdeltagere gerne må drikke kaffe uden mælk og sukker uden for deres spisevindue, fordi det for mange mennesker er meget svært at forestille sig ikke at drikke kaffe om morgenen i flere måneder i træk, specielt hvis de stadig er på arbejdsmarkedet og derfor står op, flere timer inden deres spisevindue åbner,« forklarer Anne-Ditte Termannsen.

Fald i både vægt og blodsukker

Resultatet af studiet viser, at forsøgsdeltagerne i gennemsnit tabte to kilo i løbet af den 12 uger lange intervention. Deres HbA1c faldt desuden med fire mmol/mol.

Ifølge Anne-Ditte Termannsen er det en indikation af, at der kan være en effekt af tidsbegrænset spisning hos personer med type 2-diabetes, og den effekt skal det store studie efterprøve over et helt år.

Af pilotforsøget lærte forskerne også, hvad der ellers skal justeres i det store forsøg.

Blandt andet skal nogle forsøgsdeltagere have indskrænket deres spisevindue yderligere. Har deres spisevindue inden interventionen været på 12 timer, skal det kortes ned med tre timer til ni timer. Har det været på for eksempel 15 timer skal det mindst ned til 10 timer.

»De kvalitative interviews i vores pilotstudie viser, at forsøgsdeltagerne har været glade for interventionen, og at de har fundet den let at følge. Det har dog for mange været en udfordring omkring sociale aktiviteter som middage og ferier, hvilket man let kan forestille sig,« siger Anne-Ditte Termannsen.

Hun uddyber, at formålet med det store studie, som forskerne nu tager fat på, specifikt er at undersøge effekten af tidsbegrænset spisning på blodsukkeret, vægt, medicinforbrug og livskvalitet mm. hos personer med type 2-diabetes.

»Vi har set nogle indikationer af, at både vægt og blodsukker falder ved tidsbegrænset spisning, men det er ikke til at sige, om vi har set alt det, som er muligt at opnå, eller om der er mere at komme efter, når interventionen varer et år. Vi håber, at vi kan se et fald i HbA1c, der måske kan lede til reduktion i behovet for medicin hos personer med type 2-diabetes, og her kan man i hvert fald sige, at vi med disse indledende resultater kan se, at det går i den rigtige retning. Taber vores forsøgsdeltagere sig også, er det en sidegevinst, som de fleste nok gerne tager med i købet,« siger Anne-Ditte Termannsen.

Del artiklen:

Kommentarer


Log ind eller registrer dig for at kommentere
Bliv den første til at kommentere

Læs mere